სტატიები

გია პირადაშვილი – ახალგაზრდებს რეგიონში დარჩენის მოტივაცია უნდა გავუჩინოთ

ღვინის სასტუმრო ,,შატო-მე­რეს“ დამფუძნებელი გიორ­გი პირადაშვილი ბიზნესის წარმატების მთავარ ფორ­მულად მუშაობის სურვილს, პიროვნულ განვითარებასა და შრომისმოყვარეობას მიიჩნევს.  

საქართველოს, განსაკუთრებით კი, რეგიონების შრომის ბაზარი დღევანდელ საბაზრო მოთხოვნებს ჩამორჩება. ქვეყანაში არსებული სამუშაო ძალა ვერ აკმაყოფილებს მოთხოვნილ სტანდარტებს. სპე­ციალისტების გადამზადება კერძო კომპანიებს, დამსაქმებლებს უწევთ. ბაზარზე მოქმედ კერძო კომპანიებს უჭირთ კვალიფიციური კადრის პოვნა, რადგან არსებული საბაზრო მოთხოვნები მუდმივად იცვლება და ვითარდება. ბიზნესმენი გიორგი პირადაშვი­ლი საკუთარი პერსონალის პრო­ფესიულ ზრდაზე თავად ზრუნავს და ბრენდად ქცეულ ბიზნესს კვა­ლიფიცური კადრებით უზრუნ­ველყოფს. ,,კადრების ხარისხზე რომ ვი­საუბრო, რაც გვქონდა 1015 წლის წინ, კარდინალური განსხვავებაა იქიდან გამომდინარე, რომ ბევრი ვისწავლეთ ჩვენთვითონვე, ბევრიც სასწავლი გვაქვს. ბევრი ისწავლა მომსახურე პერსონალმა, ვინც ჩვენ­თან მუშაობს, ეს არის მაღალი დონის მენეჯმენტი. სამწუხაროდ, ამ სფეროში პრობლემა ისევ არსებობს, ნახევარფაბრიკატის დონეზე ვართ დღესაც, მასიურად ჩამოყალიბე­ბული ამ ეტაპზე არ ვართ ჩვენი განათლებით, მსოფლმხედველობაც ამაში თავის კვალს ტოვებს, რაც ქართულ მენტალიტეტს გააჩნია. ალბათ, გადავალთ მომსახურების სხვა ეტაპზე, რადგან მომსახურება არის ერთერთი წარმატებული ბიზნესი მსოფლიოში”.
პირადაშვილი ჩვენთან საუბარ­ში აცხადებს, რომ კვალიფიციურ კადრების მოსაზიდად ყველა რე­სურსს იყენებს, თანამშრომლობს კახეთში არსებულ საგანმანათლე­ბლო დაწესებულებებთან. ,,კოლეჯების სერვისით ვსარგებ­ლობთ, სამწუხაროდ, ძალიან ცოტას უშვებენ იმ კადრებს, რომელიც გვჭირდება, მაგალითად, შეფმზა­რეულის პროფესიაზე ზრუნავენ უფრო მეტს, ჰგონიათ რომ ეს უფრო იოლია და შემოსავლიანია. მაგრამ არა, მას სჭირდება ბევრი დამხმა­რე პერსონალი, რომელიც ჯამში პროდუქტის შექმნაზეა პასუხიმგე­ბელი. მაგალითად, დამლაგებლის კადრის მომზადებას ბევრი შრომა და ტრენინგები სჭირდება. მან უნდა იცოდეს, რამდენ წუთში უნდა დაა­ლაგოს ოთახი ისე, რომ არ გამორჩეს არაფერი. როგორი სტანდარტით უნდა ჩააბაროს ზედამხედველს, რაც პირდაპირ სტუმრის კეთილდღეო­ბას უკავშირდება. სასწავლებლე­ბი კადრების მომზადებაზე არიან ორიენტირებული, მაგრამ მათაც სჭირდებათ მეტი ფინანსები, კარგი ტრენერები, აღმზრდელები, ვინც იქ სასწავლებლად მიდის, მაგალი­თად, მენახირე მასწავლის ნახირის მწყემსავს და ვერ მასწავლის ქსოვას. მომზადებული კადრების მრავალფე­როვნება უნდა იყოს”.
ბიზნესმენი ყურადღებას ამახვი­ლებს დასაქმებული პერსონალის პროფესიულ უნარ-ჩვევებსა და კომპანიაში არსებულ ეტიკეტსა და სტანდარტებზე. –,,მაგალითად, მიმტანს უნდა ესმოდეს ენები, რათა არ გაუჩნდეს კითხვები და დასახ­მარებლად სხვა თანამშრომელთან არ მიდიოდეს. უნდა სწავლობდეს სწრაფად, რადგან ბევრი უნარ-ჩვევაა, რომლიც სწრფად არის ასათ­ვისებელი. ღიმილია აუცილებელი, ქცევის წესებს უნდა იცავდეს, უნდა გა­აჩნდეს შინაგანი კულტურა, არც გადამეტება არ ვარგა. მარტივი წესია – როგორც ჩვენ გვინდა მოგვემ­სახურონ, ისე მოვექცეთ მათ. რაც შეეხება მენეჯმენტის სხვა სფეროში მომუშავე ადამიანებს, მაგალითად, ,,რისეფშენებს“, მათ უნდა ჰქონდეთ სტუმრის მიღებისა და გაცილების ჩვევები გამომუშავებული სწავლის შედეგად. ჩვენ ვხარჯავთ დიდ ენერ­გიას და საკმაოდ ბევრ ფულს, რათა ვასწავლოთ მათ. ვქირაობთ ტრე­ნერებს, კომპანიებს, რომლებიც ასწავლიან, ისინი საკმაოდ ცნობილი არიან, რომლებიც დაკავებულები არიან სხვა კომპანიების მომსახუ­რებითაც”.
პირადაშვილი რეგიონში შე­ქმნილ სიტუაციაზე საუბრობს. მისი მოსაზრებით, რეგიონი არ ვითარდება, ახალგაზრდების დიდი ნაწილი რეგიონს ტოვებს. პირა­დაშვილის განცხადებით, ახალგა­ზრდებს უნდა ჰქონდეთ დარჩენის სურვილი და ამისათვის სიტუაცია უნდა შეცვალოს. ,,მთელი პრობლემა ის არის, რომ ახალგაზრდების დიდი ნაწილი წასუ­ლია თბილისში ან საზღვარგარეთ. ეს იმის ბრალია, რომ რეგიონი არ ვითარდება. პრემიერმა გიორგი კვი­რიკაშვილმა გამოთქვა სურვილი რე­გიონის განვითარებისა და დარწმუ­ნებული ვარ, რომ ის ამას გააკეთებს. ახალგაზრდებს რეგიონში დასარჩე­ნად, უნდა ჰქონდეთ დაინტერესება, რომ არა მარტო საკუთარი თავისა და ოჯახის გამოკვებას შეძლებენ, არამედ ფულის დაგროვებასაც, რისთვისაც ის მიდის უცხოეთში. რთული პერიოდია ევროპაშიც და ბევრი ბრუნდება, აქედან გამომდი­ნარე, იქ მიღებულ გამოცდილებასა და ცოდნას, იმედი მაქვს, რომ მოახ­მარენ თავის ქვეყანას”.
ბიზნესმენის განცხადებით, კომ­პანიის წარმატების ფორმულა მუშაობის სურვილი, პიროვნული განვითარება და შრომისმოყვა­რეობაა. ,,ამ კომპანიაში მყავს 30 თა­ნამშრომელი, ღვინის კომპანიაში მუდმივად მუშაობს 7 ადამიანი, სეზონზე ვიმატებ კიდევ 7-ს. ,,როალ-ბატონში“ კი, გვყავს 40-მდე თანამ­შრომელი”.
პირადაშვილისვე ინფორ­მაციით, იგი ორინეტირებულია რეგიონში მცხოვრები ადამიანების დასაქმებაზე, რათა მათ მიეცეთ განვითარების საშუალება. ,,როდესაც აქ მომუშავე ადამიანი წავა, უნდა ჰქონდეს საშუალება, დაიწყოს საკუთარი ბიზნესი იქ, სადაც ცხოვრობს”.
რაც შეეხება კომპანიაში არსე­ბულ გენდერულ ბალანასს, ჩვენს შეკითხვაზე ბიზნსმენი გვპასუხ­ობს, რომ 30 თანამშრომლიდან რამდენიმე მამაკაცია, დანარჩენი ქალბატონები მუშაობენ. -,,ჩვენთან არის დისბალანსი, ქა­ლები უფრო მეტი მუშაობენ, ვიდრე მამაკაცები. მამაკაცები უფრო მძიმე სამუშაოზე არიან დასაქმებული, მაგალითად, ღვინის ქარხანაში. შე­ფმზარეულებიდან 1 ქალბატონია, მეორე კი, მამაკაცი”.
მისივე განცხადებით, იგი ,,შატო-მერეში“ ცხოვრობს და თავადაც მუშაობს მიმტანის პოზიციაზე. ამბობს, რომ არ აქვს თავისუფალი დრო, უყვარს ხატვა. ,,გვინდა ,,შატო-მერეს“ გაფართო­ვება, არ გავჩერებულვართ ამ 5 წლის მანძილზე სულ ვმუშაობთ”.


ბიბერახი – თელავის პარტნიო­რობის კომიტეტი ახორციელებს მასშტაბურ საგანმანათლებლო პროგრამას. პროექტის ფინანსურ მხარდაჭერას უზრუნველყოფს GIZ გერმანიის ტექნიკური თანამშრომ­ლობის ფონდი, ,,კავკასიის ქალა­ქთა ქსელის“ მცირებიუჯეტიანი პროექტების ფარგლებში გერმა­ნიის განვითარებისა და თანამ­შრომლობის სამინისტრო. 
მხარდამჭერები: მეცნიერების და განათლების სამინისტრო, სპორ­ტისა და ახალგაზრდობის სამინის­ტრო , შრომის, ჯანმრთელობის და სოციალური დაცვის სამინისტრო. სკოლები, რესურს ცენტრები, უნი­ვერსიტეტი და პროფესიული კო­ლეჯები, არასამთავრობო სექტორი, სამთავრობო წარმომადგენლობა (გუბერნია და თელავის, ახმეტის, გურჯაანისა და ყვარლის მუნიცი­პალიტეტები და საკრებულოები) და რეგიონის ბიზნესის ფართო სპექტრი. თელავი გამოფენის მას­პინძელია. პროექტები 2004 წლიდან დაიწყო: თელავის რუკა, პირველი მუსიკალური სკოლის აღდგენა, საბაკალავრო სასწავლო პროგრა­მა – პროექტის მენეჯმენტი (სამშენე­ბლო და მცირე ბიზნესის მენეჯმენ­ტი), საყოფაცხოვრებო ნარჩენები/დასუფთავება და პროფესიული საგანმანათლებლო პროგრამის გაუმჯობესება.