სტატიები

რეგიონებში ხორბლის ჯიშთა გამოცდა მიმდინარეობს

 მარცვლოვანი კულტურების კვლევის სამსახურის თანამშრომელთა მიერ, ხუთი რეგიონის (ქართლი, კახეთი, იმერეთი, რაჭა, სამცხე-ჯავახეთი) 11 მუნიციპალიტეტის (ამბროლაური, ახალქალაქი, ახალციხე, ადიგენი, ახმეტა, თელავი, დედოფლისწყარო, მცხეთა, სამტრედია, საგარეჯო, ხაშური) საცდელიბაზის 27 ჰაფართობზე განთავსებულია თავთავიანი კულტურების სელექციური ცდები.  რადგან, საქართველო ხასიათდება ნიადაგურ-კლიმატური პირობების მრავალფეროვნებით, თითოეული ზონისთვის უნდა შეირჩეს ადგილობრი ვპირობებთან ადაპტირებული კულტურა და ჯიში დადადგინდეს მათი აგროსამრეწველო სისტემაში მოყვანის მიზანშეწონილობა.

 სამეცნიერო-კვლევითი ცენტრის მიერ ელიტური სათესლე მასალის მიღების მიზნით, დათესილია საწარმოო (ვარძია, საული 9, ლომთაგორა-123, ტანია), ისტორიული ქართული (ახალციხის წითელი დოლი, თეთრი დიკა, შავფხა) და ჭვავის ჯიშების პირველადი მეთესლეობის სანერგეები.

 

საერთაშორისო ორგანიზაციებთან (CIMMYT­ICARDA) თანამშრომლობით ინტროდუქცირებული და საერთაშორისო სანერგეებიდან გამორჩეული პერსპექტიული ფორმებით ხდება საწარმოოჯიშებისმაღალპროდუქტიული, დაავადებებისადმიგამძლედაგარემოსტრესებისამტანიახალიჯიშებითჩანაცვლება (ჯიშთმონაცვლეობა). დღეისათვისსაქართველოშიდარეგისტრირებულიასანერგეებიდანგამორჩეულიმაღალმოსავლიანიდახარისხიანირბილიხორბლის 5 ჯიში, რომელიცგავრცელებულიასაქართველოსხორბლისმთესველყველარეგიონში.

 

აღსანიშნავია, რომ საქართველო მსოფლიოში ხორბლის წარმოშობის პირველად კერადაა აღიარებული და 27 სახეობიდან ჩვენთან აღწერილია 14, მათგან 5 ენდემურია.

სოფლის მეურნეობის სამინისტრო (R)